zondag 6 december 2009

Masculisme of feminisme maar dan voor mannen

Een van de vorige posts op deze blog lokte nogal wat opvallende reacties uit. “Man: Aan/uit, dat kan toch zomaar niet”, vonden de mannen in mijn omgeving. Vervolgens trokken ze hun neus en wenkbrauwen op. “Is dat van dat feminisme dat daarachter zit?”

Als journalist in wording spitste ik mijn oren. Feminisme dus. Is dat geen partijdige invalshoek? Want met partijdigheid wil ik me als toekomstig objectief journalist nu net niet bezighouden. Toch?

Vandaag dus een post om alles in evenwicht te brengen. Na mijn advies aan de vrouwen, hier wat advies aan de mannen.

Wissel van de wacht

Het wordt ook tijd want door al dat feminisme komen nu de mannen in nauwe schoentjes te zitten. Stel je maar eens voor dat niet Philip koning wordt, maar Astrid koningin. Beeld je in dat vrouwen evenveel zouden gaan verdienen als mannen, of nog erger met al die quota, dat ze nu ook nog eens topfuncties zullen mogen invullen.

De mannen daarentegen moeten nu al verplicht langer vrijaf nemen na de geboorte van hun kinderen. Ze smeren nu ook gezichtscrèmes want sinds bij vrouwen ook de inhoud telt, wordt bij mannen ineens ook de verpakking belangrijk. Ze nemen de telefoon op en verbinden door in plaats van doorverbonden te worden. Het is de wereld op zijn kop.

Actie/reactie

Tijd voor actie dus. Dat vindt ook Brits journalist James Tolson. “In de nieuwe wereld hebben vrouwen het voor het zeggen en kennen mannen hun plek. Ik denk dat omdat vrouwen zich zo lang het slachtoffer hebben gevoeld van chauvinisme en discriminatie dat ze nu subtiel mannen terug proberen te pakken”, stelt hij op hln.be. Het wordt dus dringend tijd dat mannen zelf een mannenbeweging oprichten en hun vroegere verworvenheden verdedigen.

Journalist Allison Pearson, een vrouw die medelijden heeft met al dat mannenleed moedigt hen alvast aan. “Er zijn tegenwoordig meer meisjes dan jongens op de universiteit. Het lijkt alsof het feminisme mannen tot tweederangsburgers heeft gemaakt. Vrouwen hebben hard gevochten om bankdirecteur te mogen worden en tegelijkertijd een rok te mogen dragen. Nu is het aan mannen om hun plaats in de maatschappij op te eisen.”

Gelukkig voor onze mannen staat er ook in België een vrouw als één man achter hen. Om een quotum in te voeren moet er eerst een bewijs zijn dat vrouwen gediscrimineerd worden en dat is er absoluut niet, stelt Marike Stellinga in Volt op twee december. Deze vrouw is zo geëmancipeerd dat je haar er bijna van zou verdenken een undercover feministe te zijn. Ze zit niet vast onder het glazen plafond maar danst erop. If you can’t beat them, join them, moet ze gedacht hebben. Die quota om de discriminatie ten opzichte van vrouwen te vermijden, voer je volgens haar best niet in. “Er moet harder bewijs komen want de kans dat je mannen gaat discrimineren door een quotum is levensgroot”, waarschuwt Stellinga. Levensgevaarlijk en te allen tijde te vermijden lijkt me dat, mannen discrimineren in plaats van vrouwen.

Evenwicht

En dus mannen aller landen, verenig jullie. De vijand klopt op de deur en gluurt door het sleutelgat. Verdedig jullie grote bureau als was het een belegerd fort. Roep om koffie, ga hem niet halen. Maak je kleren vuil in plaats van ze te wassen en werk je kapot om kinderopvang te betalen. Zo moet je tenminste niet als een halve vrouw je kinderen zelf aan de schoolpoort gaan ophalen. Sinds mensenheugenis kennen jullie je rechten en vrouwen hun plichten. Dat mag nu niet veranderen. Verdedig jullie en bescherm het evenwicht!

 

In het kader hiernaast staan alle interessante links i.v.m. deze post nog eens op een rijtje.

1 opmerking:

  1. Hoewel ik de ironische ondertoon van uw slot begrijp, ben ik het wel eens met Stellinga... Niets zo erger als quota die nergens op slaan.

    X aantal vrouwen moeten X aantal posities bekleden. Niet vergeten van daar ook nog eens een neger, Chinees, Marokkaan en een Mongool bij te smijten, zodat we toch geen enkele bevolkingsgroep achterop stellen... Ik heb niets tegen vrouwen in hoge posities, maar het lijkt me wel nog steeds een beter idee om de beste persoon voor de juiste positie te kiezen, ongeacht wie ze zijn...

    BeantwoordenVerwijderen